Mis saanuks kui fosforiidisõda poleks toimunud?

Lubasime, et hakkame regulaarselt vihjeid andma selle kohta, miks Ojasaarele tulla ja mida meie lähiümbruses vaadata.

Vihje nr 1. Fosforiidisõda.
Võitlust fosforiidi kaevandamise vastu peetakse Eesti iseseisvuse taastamise alguseks. Inimesed, kellel vanust nelikümmend ja rohkem aastat, saavad mäletada enda kogemuste põhjal, mida tähendas fosforiidisõda, nooremad võivad lugeda ning kuulata vanemate mälestusi.
Kavandatud fosforiidi kaevandused oleksid puudutanud täiesti otseses mõttes Ojasaaret ja selle ümbrust. Kohanimed Kabala, Toolse ja Rakvere olid kuulsaimad nimed, mis seotud fosforiidi kaevandamise plaanidega.


Kui Nõukogude Liidu plaan oleks õnnestunud ja Eesti poleks vabaks saanud, ei mängitaks siinmail golfi, ei oleks saastamata loodust ja siin elaks hoopis teistsugune rahvas. Õnneks läks teisiti.
Fosforiidisõda sündis ajas, mil ei peetud veel rahva väljaastumisi riiklike plaanide vastu, ei tohtinud veel kasutada sinimustvalgeid lippe. Vaatamata kõigele, hakkasid sündmused arenema kiiresti. Tulid telesaade Panda, Roheliste rattaretked, loodi ja lauldi laule Virumaast. Virumaa enda ansambli Rekontra esitatud Virumaa laulu saab kuulata siit. Ei ole üksi ükski maa on kuulatav siit
Oli põnev aeg, kus pooli valiti tegude ja põhimõtete järgi. Võim on küll alati ahvatlenud, aga rahvas otsustas inimeste tegude, mitte populistlike lubaduste järgi. Siis veel ei avaldatud regulaarselt erakondade reitinguid, mis pärsivad julgete otsuste vastuvõtmist


Lisa kommentaar

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Kontakt

MTÜ Ojasaare Loodusmatk
Lääne-Virumaa, Rägavere vald,
Aarla küla
+372 502 7425
info@ojasaare.ee
a/a EE762200221049270706

Toetajad


Leia meid facebookist

2012 © MTÜ Ojasaare Loodusmatkteostas Bassein.eu